Šveicariškas fondue
Vos tik atvėsus orams parduotuvės pradeda traukti užslėptus fondue puodus, aparatus ir kitus reikalingus reikmenis. Supranti, vasara baigės, artėja šaltasis sezonas. Iš pradžių nesuprantau kokio dydžio puodo reikia, tai mes turime du - vieną didesnį, kai turim svečių ir vieną mažesnį, kai fondue ruošiam tik sau. Receptas didesniam puodui (4 asm.), kuris kaip tik ir matosi iš draugų pasisėdėjimo vėsų žiemos vakarą.
Reikės:
1 česnako skiltelės
~150 ml balto sauso vyno
2 a. š. kukurūzų krakmolo
~400 g kelių rūšių fermentinių sūrių (būtų idealu šveicariški, bet tiks ir Ementalis, Edamer ar Gouda)
žiupsnelis malto muskato riešuto
50 ml vyšnių arba kriaušių degtinės (nebūtina, bet rekomenduojama)
keptų, gabaliukais pjaustytų šviežių bulvių su lupyna, vyšninių pomidoriukų arba kubeliais pjaustyto batono
Gaminimas:
Perpjauname česnako skiltelę ir ja įtriname visą vidinę puodo pusę, likusias česnako dalis paliekame puode. Puodą uždedame ant vidutinio kaitrumo viryklės. Pilame vyną. Kukurūzų krakmolą ištirpiname vyne, supilame degtinę. Užkaitiname, bet ne iki virimo. Po truputį, žiupsneliais, dedame tarkuotą sūrį ir maišome. Pradėjus lydytis pirmąjam įdėtam sūriui, dedame antrą žiupsnį ir t. t., iki kol sudedame visą. Dedame tarkuoto muskato ir išmaišome. Kai jau matome, kad tekstūra tąsi ir vientisa, perkeliame puodą ant fondue aparato virš stovo su žvakute. Šakute smeigiame bulvę, pomidoriuką ar batono gabalėlį ir dažome į sūrio padažą.
Komentarai
Rašyti komentarą