“Naminis” šimtalapis
Jeigu Lietuvoj negalima auginti aguonų, tai iš kur jos atsiranda mūsų krautuvėse? Čia šiaip, retorinis toks.. Verslo planą dėlioju. Ta proga dar vienas gėris su aguonomis. Man jos žiaaaauriai patinka! Tiesa pasakius gaminau jį savo gimtadieniui, o jis buvo daugiau nei prieš savaitę, todėl tikiuosi, kad nepamiršiu visų detalių :)
Reikės:
2 pak. suoksniuotos tešlos (kur viduje būna du dideli lakštai)
1 pak. sviesto
~1 siklinė cukraus
~1 stiklinė razinų (aš naudojau geltonas)
250-300 g aguonų
cukraus pudros pabarstyti (malto cukraus)
Gaminimas:
Tešlą padedam atšilti (ne iki tiek kad suliptų, bet kad būtų galima kočioti). Užplikom razinas vandeniu, pabrinkus gerai sunausinam. Aguonas taip pat užplikinam vandeniu (bent 15-20 min), tada vandenį nusunkiam. Išlydom svietą. Razinas ir sviestą padalinam į 4 dalis, cukrų į 5 dalis (nebūtina perdėti į kitus indus, galima tiesiog iš akies). Tada paimame pirmą tešlos lakštą, išvyniojam ir kuo ploniau iškočiojam. Pažiūrim ar neprilipo prie stalo. Tada šaukštu dedam (tepam) 1/4 lydyto svieto, ištepam visą lakštą, kad neliktų sausų vietų. Beriam 1/4 razinų (paskirstom po lakštą daugmaž vienodai), tada apibarstome 1/5 cukraus. Štai pirmas sluoksnis jau yra! Toliau kartojam viską tą patį su kitu lakštu ir dedam ant pirmojo. Taip apdėliojam trečią ir ketvirtą lakštą, tuomet per vidurį dedam (išilgai) aguonų masę ir beriam likusį 1/5 cukraus ant jų (cukrų galima iš anksto sumaišyti su aguonomis). Pradedam kelti vieną lakštų pusę ir bandom pritempti prie kito lakštų krašto. Suklijuojam šonus, galus, aptepam išbėgusiu sviestu, pakritusiomis aguonomis ir tokį didelį batoną dedam į stardą išklotą sviestiniu popieriumi. Šaunam į 200 laipsnių orkaitę, vėliau pamažinam iki 150-180 laipsnių. Aš kepiau beveik dvi valandas, nes orkaitė su manimi nedraugavo, bet šiaip manau turėtų užtekti 1,5 val. Turi gerokai apskrusti iš visų pusių. Po valandos kepimo galima tiesiog prapjauti 3-4 vietose kad geriau keptų vidus (vistiek reikės visą pjaustyti riekelėm). Kepant aplaistyti išbėgusiu sviestu, gausis karamelinė plutelė (man išbėgo tik tiek kad aplaistyt užteko vieną kartą). Iškepus paliekam orkaitėje, tuomet kai pravėsta supjaustom riekelėm ir apibarstom cukraus pudra (aš bėriau ir į vidų praskyrus riekes, ne tik ant viršaus). Skonis kaip tikro! Kas ragavo tam patiko :) Gaila nebeliko…
Komentarai
Rašyti komentarą