Kiaulienos nugarinės vyniotinis

Galvojom kokį naują patiekalą pagaminti Kalėdoms, nes keptas sprandas kasmet jau šiek tiek įgriso. Daug ieškojau internete įvairių variantų, norėjosi ne itin sunkaus, bet ir kažko kitokio, kažko neįprasto. Ir štai kolege užrodė vieną receptėlį. Ką aš iš vis daryčiau be kolegų? :D Paskutiniu metu tai visas mano informacijos apie patiekalus šaltinis :) Įkvėpimas iš Beatos virtuvės. Foto gal ir ne gražiausia, bet esmė skonis ane?
Reikės:
Vyniotiniui:
~1.5 kg kiaulienos nugarinės
20 g sviesto kepimui
1 svogūno
1 didesnio obuolio
~10 džiovintų figų
saujos džiūvėsėlių
česnako skiltelės
saujelės petražolių
kelių žiupsnių džiovintų žolelių
druskos ir juodųjų pipirų
kelių citrinos žievelės tarkių
~400 ml obuolių sulčių
siūlo ir aliuminio folijos
Padažui:
1 kupino v.š. miltų
obuolių sulčių likučio nuo virintų figų
kelių v. š. mėsos sultčių, išsiskyrusių kepant vyniotinį
1 a.š. garstyčių
druskos, juodųjų pipirų
žalumynų
Gaminimas:
Kiaulienos nugarinę šone (maždaug per trečdalį storio) pjauname išilgai, įpjaudami ne iki galo, o maždaug paliekant 1-1.5 cm storio „sienelę“. Dabar turėtumėte galėti atversti išpjovą it knygą ir dešinė jos pusė turėtų būti maždaug dvigubai plonesnė nei kairė. Dabar reikia kairiąją dalį pjaunat išilgai padalinti į dvi vienodo storio dalis neperpjaunant iki galo, o vėlgi paliekant 1.-1.5 cm storio sienelę. Taip, kad ją galėtume „atversti“ it trijų dalių lankstuką. Mėsos išklotinę dosniai pabarstome druska, šviežiai maltais pipirais ir žolelėmis. Į nedidelį puodą ar gilesnę keptuvę sudedame figas ir užpilame jas obuolių sultimis. Kaitiname iki kol užvirs ir paverdame, kol figos suminkštės, maždaug 20-25 minutes. Virkite neuždengę, kad nugaruotų skystis. Baigus virti, leiskite figoms atvėsti sirupe. Supjaustykite figas nedideliais gabaliukais. Sulčių ir figų sirupo neišpilkite, jį dar naudosime. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir apkepkite kubeliais supjaustytus svogūną , kol jis pagels ir suminkštės. Tada berkite nuskustą ir kubeliais supjaustytą obuolį. Leiskite obuoliui šiek tiek suminkštėti. Baigus kepti berkite smulkintus česnaką, figas ir smulkintas petražoles. Įtarkuokite kelis citrinos žievelės tarkius. Maišydami pakepkite dar minutę ar dvi, kad nugaruotų skysčių perteklius. Pagal skonį gardinkite druska bei pipirais. Įberkite saują džiūvėsėlių, kad įdaras nebūtų drėgnas.
Nestoru obuolių ir figų įdaro sluoksniu padenkite išpjovą. Stipriai nespausdami, bet tampriai suvyniokite išklotinę su įdaru į vyniotinį. Suriškite vyniotinį siūlu. Uždenkite mėsą folija ir kepkite –apie 1 val.-1 val. 15 min ~190 laipsnių orkaitėje. Baigiant kepti nuimkite foliją, orkaitės kaitrą padidinkite iki 210 laipsnių ir leiskite vyniotiniui apskrusti, pakaks maždaug 20 min.
Ruošiame padažą:
Į įkaitintą keptuvę pilame sirupą likusį nuo figų, beriame šaukštą miltų ir gerai išmaišome, kad neliktų stambių gumulėlių. Pilame mėsos sultis, gerai išmaišome. Maisto smulkintuvu sutriname padažą iki vientisos tirštos konsistencijos. Dedame garstyčias, pagal skonį pagardiname druska, pipirais bei žalumynais.


Komentarai

Populiarūs įrašai